sâmbătă, 4 februarie 2012

Cultivarea Capsunilor

Originea si Denumirea Stiintifica
Capsuni
Datorita faptului ca talia capsunului este relativ mica (intre 15-40cm), capsunul este una dintre speciile care se pot cultiva in spatii foarte mici, pe suprafete mari in camp deschis dar si in sere sau solarii. Sunt cazuri in care se mai pot cultiva intercalat si livezi de pomi fructiferi. Se poate cultiva chiar si in balcon, in ghivece care contin un amestec de pamant cu solutii nutritive. In functiie de soi si de conditiile de cultivare (in aer liber sau in sere), cultivarea capsunului poate asigura si productii mai mari de 20 de tone la hectar. Inmultirea acestora se face prin marcotaj, deoarece capsunii produc singuri stoloni. Denumirea de capsun este improprie deoarece soiurile de capsun sunt fragi cu fructe mari, provenind din speciile americane Fragaria virginiana si Fragaria chiloensis. Numele stiintific pentru capsuni este Fragaria si face parte din familia Rosaceae. Din aceasta familiei mai fac parte si fragii, macesul, zmeurul si murul. Exista peste 20 de specii de capsun, insa cea mai cunoscuta este  capsunul de gradina (Fragaria×ananassa). 



Specii de capsuni intalnite in Romania

In Romania se cultiva datorita florei si conditiilor climatice doar trei specii de capsuni:
  • Fagaria vesca sylvestris - fruct deosebit de aromat cu dimensiuni foarte mici (nu prezinta interes economic datorita acestor caracteristici);
  • Fragaria viridis - fructe aromate si "gatuite"- este cunoscut ca si fragul de camp
  • Fragaria elatior - capsunul de padure
Soiuri montate si nemontate
  • soiuri nemontate - fructifica o singura data pe an, in perioada mai-iunie
  • soiuri semimontate - fac fructe primavara si toamna; toamna se obtine o recolta mai mica
  • soiuri montate - la fel ca soiurile semimontate si acestea fac fructe primavara si toamna, insa recolta de toamna este egala cantitativ si calitativ cu cea de primavara.
Potential Economic
Datorita capacitatii mari de productie si continutul mare de vitamica C si alte substante nutritive, pentru multi dintre noi cultivarea capsunilor este o oportunitate de afacere.
Alaturi de cirese, putem spune ca si capsunile se numara printre cele mai dorite fructe datorita faptului ca ajung la maturitate la sfarsitul primaverii, si anume mai-iunie.
Soiurile care au potential economic si sunt folosite in culturi sunt din categoria soiurilor montate, si anume:
  • Soiul Profesion - rezistent la boli, mai putin fata de fainare; emite usor stoloni, recolta maxima se obtine in al doilea an de la plantare
  • Soiul Red Rich - coacere timpurie, fructe consistente si aromate cu o culoare rosie intensa
  • Soiul Liberation dÓrleans - soi productiv si rezistent la boli


Un comentariu:

  1. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
    I've been trying for a while but I never seem to get there!
    Thank you

    RăspundețiȘtergere