sâmbătă, 4 februarie 2012

Adevarul despre Capsunii Cataratori

Nu exista nici pe acest site, nici pe alte situri, poze cu aşa-numiţii căpşuni căţărători. Deşi au existat, mai jos, câteva comentarii ale unor persoane care au susţinut că există căpşuni căţărători cultivaţi în grădina lor, nimeni nu a oferit o fotografie. Singurele fotografii cu căpşuni căţărători existente în acest moment, indexate de google, sunt două trucaje. 


Art. despre capsunii cataratori

Putem spune ca foarte multi gradinari au auzit despre ''capsunii cataratori'', ''capsunii urcatori'' sau ''capsunii suitori'', din soiul ''Mount Everest'' - un soi despre care cei care il comercializeaza spun ca s-ar dezvolta "precum o liana". Contactate telefonic, surse din cadrul ISTIS au declarat ca "tinand cont de caracteristicile de gen la Fragaria, este putin probabila obtinerea unor varietati cu portul mai inalt de 40 de centimetri. Nici chiar in urma unor hibridizari interspecifice (cu alte specii, n.a.) nu se pot obtine plante viabile care sa fructifice."
In acelasi timp, niciun specialist din cadrul INCS - Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor– autoritatea nationala oficiala desemnata pentru controlul si certificarea calitatii semintelor si a materialului saditor, nu avea date referitoare la soiul de capsuni "Mount Everest" sau la alt soi de "capsuni cataratori".
Conform acelorasi surse, exista insa metode de cultivare prin care plantele pot fi dirijate pe spaliere sau alte sisteme, astfel incat aspectul lor sa fie cel de tufa inalta. Alta metoda presupune cultivarea capsunilor in vase suspendate, ea fiind aplicata mai mult pentru valoarea decorativa, intrucat productia este sub metoda clasica de cultivare pe biloane sau pe randuri cu straturi de mulci. Aceste metode pot fi aplicate oricarui soi de capsuni care emite stoloni vigurosi.

Escrocheria capsunilor cataratori este veche si porneste din SUA


Art despre capsunii cataratori

Iata si o reclama pe care o veti recunoaste cu siguranta click aici. Fac mentiunea ca ea a aparut cu zeci de ani in urma. Iata alta reclama, dateaza din 1974

Parerea specialistilor din institutiile mentionate este confirmata de literatura de specialitate din Romania, care nu face referire nicaieri la asemenea soiuri de capsuni. Situatia este similara si pe plan international, unde furnizorii recunosc ca nu poate fi vorba de un "capsun catarator" in adevarul sens al cuvantului, ci de soiuri viguroase, cu buna crestere vegetativa, ale caror terminatii apicale pot fi conduse pe diferite suporturi. De altfel, acest subiect a facut, in 1979, obiectul mai multor plangeri la Protectia Consumatorului, in Statele Unite, pe motivul reclamei mincinoase.
Iata un articol aparut in presa din Statele Unite, care demasca aceasta inselatorie
Alt link, aici 

sursa acestui art.: "Agromania" 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu